Boo House

More Website Templates @ TemplateMonster.com - December 02, 2013!

Strona Główna Nasze Diety Ceny Galeria Kontakt

 

Dieta wegańska to ścisły wegetarianizm. Mimo to miłośnikami diety wegańskiej są nie tylko ekolodzy czy osoby, które pragną prowadzić zdrowy styl życia, lecz także te, które chcą schudnąć lub poprawić stan swojego zdrowia. Rzeczywiście,dieta wegańska pomaga zwalczać wiele chorób, zwłaszcza tzw. cywilizacyjnych, i przyczynia się do spadku wagi. Weganizm zakłada spożywanie produktów pochodzenia wyłącznie roślinnego. Dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, chorób układu krążenia, cukrzycy (typu II), chorób nowotworowych (m.in. jelita grubego, sutka i płuc), kamicy żółciowej i pęcherzyka żółciowego, zaparć, hemoroidów oraz próchnicy zębów.

 

Dieta Paleo dr. Lorena Cordaina swymi korzeniami tkwi w prehistorii. Ale właśnie w tej chwili jest hitem diet odchudzających! Zamiast "polować" na węglowodany, nakazuje zwiększyć w diecie ilość białek. I uzupełnić je warzywami i owocami. Zakłada ona równowagę między spożyciem produktów roślinnych i zwierzęcych. Po drugie określa właściwe proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów: białka ma być więcej, a węglowodanów mniej niż w typowych dietach odchudzających. Podstawowe produkty tej diety to chude mięso, owoce morza, owoce i warzywa, które nie zawierają skrobi (czyli wykreślone są np. ziemniaki). Od początków swoich dziejów człowiek był łowcą-zbieraczem. Jadł to, co upolował i znalazł na ziemi, w wodzie, na drzewach. Trwało to blisko 2,5 mln lat, przez ten czas nasz organizm doskonale przystosował się i nauczył czerpać ze zdobywanych w ten sposób produktów potrzebną energię i siły. Jednak ok. 12 tys. lat temu rozpoczęła się tzw. wielka rewolucja neolityczna, w wyniku której człowiek zmienił sposób życia i przestał być wciąż przemieszczającym się łowcą-zbieraczem, by stać się osiadłym hodowcą-rolnikiem. Ten fakt miał daleko idące konsekwencje: pojawiły się nadwyżki żywności i zaczęła być ona przetwarzana, z czasem coraz bardziej. A człowiek – zaczął tyć. Dlaczego? Ponieważ genetyczny rozwój i ewolucja ludzkiego organizmu, a co za tym idzie, również możliwości trawienia i przyswajania poszczególnych pokarmów, postępuje o tysiące, wręcz miliony razy wolniej niż postęp cywilizacyjny. A to oznacza, że nie mieliśmy szansy przystosować się do trawienia produktów, które dzisiaj są masowo produkowane, sprzedawane i... spożywane. Podstawy dzisiejszej diety – zboża, nabiał, rafinowany cukier, tłuste mięso i solona, przetworzona żywność – są dla metabolicznego mechanizmu naszego ciała niczym woda dla silnika. Te pokarmy zatykają nasz silnik, powodują, że tyjemy, oraz wywołują choroby i złe samopoczucie.

 

Dieta dr Dąbrowskiej , to program odchudzania, którego najważniejszym celem jest oczyszczenie organizmu.Jest to dieta warzywno-owocowa która dostarcza organizmowi enzymów, mikroelementów, witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy, przywraca równowagę przemian, czyli zdrowie. Zdaniem dr Ewy Dąbrowskiej można przywrócić organizmowi zdolność samoleczenia, jeśli go dokładnie oczyścimy. A wraz z nagromadzonymi złogami można pozbyć się tez nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają one procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. Dieta dr.Dąbrowskiej należy do niskokalorycznych a badania naukowe dowodzą że obniżenie energetyczności posiłków to skuteczna metoda wydłużania życia, zapobiegania nowotworom i innym groźnym chorobom. Dieta ta nie jest uciążliwa i nie wymaga ogromnej dyscypliny. Raczej nie towarzyszą jej niemiłe objawy takie jak ciągłe ssanie w żołądku, drżenie rąk, senność.Konieczność chrupania i długiego przeżuwania produktów sprawia że posiłki trwają długo i odnosimy wrażenie , że ciągle jemy. Dieta dr Dąbrowskiej to program odchudzania, którego najważniejszym celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie mu wewnętrznej równowagi. Zrzucanie nadmiernych kilogramów następuje „przy okazji”, ale zazwyczaj dość szybko. Dieta dr Dąbrowskiej jest zatem przeznaczona nie tylko dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością, lecz także dla tych skarżących się na różne dolegliwości. Największe korzyści zdrowotne, zdaniem dr Dąbrowskiej, odniosą osoby:

- o osłabionej odporności, a w rezultacie często łapiące infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, cierpiące na alergię, astmę, nietolerancje pokarmowe, migrenę, bóle mięśniowe, zapalenie wątroby, zespół suchego oka, trądzik, choroby autoimmunologiczne, np. gościec, chorobę Hashimoto, łuszczycę;

- ze schorzeniami neurologicznymi, takimi jak m.in.: zaburzenia pamięci, różne rodzaje nerwicy, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, padaczka, udary niedokrwienne mózgu;

-z problemami natury hormonalnej, np. cierpiące na zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z menopauzą, niedoczynność i guzki tarczycy, nadmiar estrogenów czy prolaktyny, torbiele jajników, mięśniaki macicy;

- z tzw. zespołem metabolicznym X, który dotyczy pacjentów z otyłością, nadciśnieniem, obrzękami, cukrzycą typu 2 (jeśli wymaga podawania insuliny, to tylko w szpitalu), chorobą wieńcową, zakrzepicą.

Wzmocnienie ogólnej kondycji, więcej energii, polepszenie jakości snu, odmłodzenie, poprawa pamięci, kojarzenia, nastroju – to najbardziej odczuwalne efekty diety dr Dąbrowskiej. Po jej zakończeniu powinny lepiej działać najważniejsze układy organizmu: immunologiczny, nerwowy oraz hormonalny.

 

Dieta Light Opracowana z myślą o osobach, którym zależy na zdrowym odżywianiu, aktywnym fizycznie ceniących sobie wygodę i oszczędność czasu. Przygotowana z najwyższej jakości składników przede wszystkim naturalnych, nisko przetworzonych z wykorzystaniem produktów pochodzących z upraw organicznych, pełnowartościowe posiłki dostarczają zapasu energii, poprawiają witalność organizmu, wygląd skóry i włosów. Dieta przygotowana z mięs, ryb, pełnoziarnistych zbóż, roślin strączkowych, owoców, warzyw, pestek i orzechów.